Bemutatkozás Ügyintézés Miserend Hirdetések
FRISS HÍREK, LELKI ÉLET, PROGRAMOK
KÖZÖSSÉGEK
GONDOLATOK, IMÁK, ELMÉLKEDÉSEK
SZENT KERESZTI ÜZENETEK
 ADOMÁNYOK - ADÓ 1%
 URNATEMETŐ
Budapest Külső-Ferencvárosi Szent Kereszt Plébánia
Pesti-Déli Espereskerület
1091 Budapest, Üllői út 145.
Telefon: (06 1) 378-03-56
Fax: (06 1) 378-03-56
E-mail: info@szentkeresztplebania.hu

Lelki gyermekség: Lisieux-i Kis Szent Teréz


Született Alençon-ban 1873. január 2-án, meghalt a Lisieux-i kármelben 1897. szeptember  30-án.
Szüleinek kilencedik gyermeke volt. Anyját négy és fél éves korában elveszítette. Az életben maradt öt leány mind apáca lett, négy karmelita és egy vizitációs nővér. Terézkét nővére nevelte.
Az árva leány a Szűzanyában talált igazi édesanyára. Kezdettől fogva Istennek akarta életét szentelni. Megküzdött az engedélyért, hogy 15 évesen már beléphessen a kármelbe. Kilenc évet élt a kolostorban. Imádságban és Szentírás olvasásban fedezi fel a lelki gyermekség útját, a mindenkinek való életszentséget, amely kerüli a rendkívüliséget. A lelki gyermekség lényege Szent Teréz szerint:

"a szív beállítottsága, amely alázatossá és kicsivé tesz minket Isten karjaiban, tudatára ébreszt gyengeségünknek, és bizakodóvá tesz egészen a merészségig az ő atyai jóságában. (NV 3.8.5.)"

Tüdőbetegségben halt meg 24 évesen. Halála után egy évvel jelent meg önéletrajza. Egy lélek története címmel, amely egyszerre közismertté és népszerűvé tette. Egymásután következett boldoggá avatása 1923-ban és szentté avatása 1925-ben. 1927-ben a Missziók Társvédőszentje lett Xavéri Szent Ferenccel egyenrangban. 1944-ben Franciaország másodtársvédőszentje az Orleans-i Szűzzel együtt, végül 1997-ben a Szentatya az egyháztanítók közé emelte. Népszerűségét főleg csodái alapozták meg, de ugyanakkor tanítása, "a lelki gyermekség" is vonzóvá tette. Templomainkban ott van Kis Szent Teréz is, a Lourdes-i Barlang vagy a Szűzanya és Szent Antal szobra vagy képe után.

 

BEMUTATKOZÁS | ÜGYINTÉZÉS | HITOKTATÁSHIRDETÉSEK
Imádunk téged Krisztus és áldunk téged, mert Szent Kereszted által megváltottad a világot! SZENT KERESZT PLÉBÁNIA