Bemutatkozás Ügyintézés Miserend Hirdetések
friss hírek, LELKI ÉLET, PROGRAMOK
KÖZÖSSÉGEK
GONDOLATOK, IMÁK, ELMÉLKEDÉSEK
SZENT KERESZTI ÜZENETEK
 ADOMÁNYOK - ADÓ 1%
 URNATEMETŐ
Budapest Külső-Ferencvárosi Szent Kereszt Plébánia
Pesti-Déli Espereskerület
1091 Budapest, Üllői út 145.
Telefon: (06 1) 378-03-56
Fax: (06 1) 378-03-56
E-mail: info@szentkeresztplebania.hu

Lourdes-i jelenések


Első jelenés: 1858. február 11. (csütörtök)

A 14 éves Bernadett, 12 éves húga, Toinette és egy 13 éves barátnőjük, Jeanne Abadie elindultak rőzsét gyűjteni. Odaérve a massabielle-i sziklához, egy barlangra találtak. A barlang előtt kicsiny erecske folyt és Bernadette le akarta húzni a cipőjét és harisnyáját, hogy átmenjen a vízen. Hirtelen egy szélfuvallathoz hasonló hangot hallott. Miután a hangot másodszor is hallotta, a barlang felé nézett, és fent az egyik sziklahasadékban egy szép hölgyet látott fehér ruhába öltözve, derekán kék övvel és mindkét saruján sárga rózsával. A hölgy intett neki, hogy jöjjön közelebb, de Bernadettet mintha a földhöz szögezték volna, nem tudott mozdulni. Önkéntelen mozdulattal megragadta a rózsafüzérét és letérdelt. Keresztet akart vetni, de erre csak azután lett képes, miután a szép tünemény - akinek kezében szintén rózsafüzér volt csillogó kereszttel - előbb megtette. Amíg Bernadett a rózsafüzért imádkozta, látta, hogy a szép hölgy is a rózsafüzér szemeit pergette ujjai közt, de anélkül, hogy ajkai mozogtak volna. A "látomás" körülbelül egy negyedórát tartott. Bernadett barátai mindebből semmit sem láttak. A kislány mondta el nekik, így szerzett tudomást Soubirous mama a történtekről.

Második jelenés: 1858. február 14. (vasárnap)

A farsangi időszak utolsó vasárnapján Bernadett belső indíttatást érzett, hogy a barlanghoz menjen, bár édesanyja megtiltotta neki. Édesanyja csak hosszas kérlelés után engedte el. A két másik kislány is vele ment. Bernadettnél egy kis üveg szentelt víz volt, hogy meghintse vele a jelenést, ha ismét látná a barlangnál. Bernadett kérésére mindannyian letérdeltek és elkezdték imádkozni a rózsafüzért. Bernadett ismét megpillantotta a szép hölgyet, karján rózsafüzérrel. Szentelt vizet hintett feléje, ezen szavak kíséretében: "Ha Istentől van, maradjon, ha nem, távozzon!" Minél buzgóbban hintette Bernadett a szentelt vizet, annál kedvesebben mosolygott a jelenés. Amint a szentelt víz elfogyott, Bernadett tovább imádkozta a rózsafüzért. Ezután eltűnt a jelenés.

Harmadik jelenés: 1858. február 18. (csütörtök)

Első ízben a harmadik jelenés alkalmával szólt a Szent Szűz Bernadetthez. Figyelemre méltó, hogy a Szűzanya tiszta franciasággal szól Bernadetthez, és csak amikor látta, hogy Bernadett nem érti meg őt, akkor váltott át a Bernadett által beszélt helyi nyelvre, a baszkra. Bernadett már kora reggel a barlang előtt térdelt. Néhány felnőtt is elkísérte a városból. Papírt és ceruzát nyújtottak Bernadettnek, aki bement a barlangba és arra kérte a hölgyet, hogy: "Kérem, legyen oly jó, és írja fel a nevét a papírra!" Ezt a felnőttek kötötték a lelkére. "Nem szükséges." – szólt a válasz és a szép Hölgy ezt kérte: "Legyen olyan jó, és jöjjön tizenöt napon át ide a barlanghoz." "Igen, megígérem." - felelte Bernadett. A jelenés ezután a következő igéretet tette: "Nem ígérem Önnek, hogy ebben az életben boldog lesz, de a túlvilágon igen." Végezetül a szép Hölgy ezt mondta: "Szeretném, ha sokan jönnének erre a helyre." Bernadett most hallotta először a "szép, halk" hangot. A jelenés kissé kevesebbet, mint fél órát tartott. Bernadett egyáltalán nem tudta, hogy Szűz Mária állt előtte, mert csak annyit mondott, hogy "egy szép, fehér ruhába öltözött hölgyet" látott.

Vissza az Elmélkedések oldalra
    Következő oldal

 

BEMUTATKOZÁS | ÜGYINTÉZÉS | HITOKTATÁSHIRDETÉSEK
Imádunk téged Krisztus és áldunk téged, mert Szent Kereszted által megváltottad a világot! SZENT KERESZT PLÉBÁNIA