Bemutatkozás Ügyintézés Miserend Hirdetések
FRISS HÍREK, LELKI ÉLET, PROGRAMOK
KÖZÖSSÉGEK
GONDOLATOK, IMÁK, ELMÉLKEDÉSEK
SZENT KERESZTI ÜZENETEK
 ADOMÁNYOK - ORGONASÍPOK, ADÓ 1%
 URNATEMETŐ
Budapest Külső-Ferencvárosi Szent Kereszt Plébánia
Pesti-Déli Espereskerület
1091 Budapest, Üllői út 145.
Telefon: (06 1) 378-03-56
Fax: (06 1) 378-03-56
E-mail: info@szentkeresztplebania.hu

Az átszúrt torkú vértanú: Szent Luca


Szent Luca (Lúcia olaszosan, latinul Lucia) 283-ban született a szicíliai Szirakúzában (Syracusa) előkelő és jómódú római patrícius családba.
Édesapja halálát követően súlyosan beteg édesanyjával élt, akinek gyógyulását Szent Ágota sírjánál, Cataniában "kiimádkozta" Lúcia. Álmában Szent Ágota megjelent Lucának, s megértette vele, hogy saját hitével is meggyógyíthatta volna édesanyját. Emellet megígérte Lúciának, hogy szüzessége és szeretete Szirakúza városának ugyanúgy dicsőséget hoz majd, ahogy Ágota hozott Cataniának.
Gyógyulásának hatására Luca édesanyja visszamondta ígérvényét a Lucának kinézett férjjelöltnél. A feljegyzések szerint Lucát a gazdag hozománytól és a szép feleségtől elesett férj bosszúból jelentette fel kereszténység vádjával. Lucát sokáig kínozták, melyet a Szentlélek segítségével számos csodás módon bírt ki:
- amikor le akarták vetkőztetni, olyan nehéz lett, hogy nem bírták felemelni
- amikor kínozták, imádságának hatására nem érzett fájdalmat
- s végül, amikor karddal átdöfték torkát, addig szónokolt, amíg egy arrajáró pap oda nem ért, hogy feladja rá az utolsó kenetet.
A leírások szerint 303-304 körül adta át lelkét a Mindenhatónak. Szentté avatásának pontos időpontját nem ismerjük, annyi bizonyos, hogy már az V. században is szentként tisztelték.

A középkorban Lúcia a legkedveltebb szentek közé tartozott. A Lucia név a lux, azaz a „fényesség” szóból származik. A fénnyel való kapcsolata miatt már a középkorban a szemfájósok védőszentjének is tekintették. Az Egyház azért választotta ünnepének december 13-át, mert 1582 (a Gergely-naptár bevezetése) előtt ez volt az év legrövidebb napja, a téli napfordulónak, a világosság születésének kezdete. Így magyarázható, hogy december folyamán Luca napjához kötődik a legtöbb babona.

 

BEMUTATKOZÁS | ÜGYINTÉZÉS | HITOKTATÁSHIRDETÉSEK
Imádunk téged Krisztus és áldunk téged, mert Szent Kereszted által megváltottad a világot! SZENT KERESZT PLÉBÁNIA