Bemutatkozás Ügyintézés Miserend Hirdetések
FRISS HÍREK, LELKI ÉLET, PROGRAMOK
 KÖZÖSSÉGEK
 GONDOLATOK, IMÁK, ELMÉLKEDÉSEK
 SZENT KERESZTI ÜZENETEK
 ADOMÁNYOK - ADÓ 1%
 URNATEMETŐ
Budapest Külső-Ferencvárosi Szent Kereszt Plébánia
Pesti-Déli Espereskerület
1091 Budapest, Üllői út 145.
Telefon: (06 1) 378-03-56
Fax: (06 1) 378-03-56
E-mail: info@szentkeresztplebania.hu

   SZENT KERESZTI ÜZENETEK

2013. JÚNIUS

Párizs templomai

Szívünk mélyén őrizgetjük kedves emlékeinket gyermekkorunkból, szeretteinkről, kalandjainkról. Amikor megakadunk a mindennapokban, milyen sokszor a régről előtört mosoly segít elzavarni a sötét árnyakat! Ilyen maradandó élményekben volt részünk feleségemmel és ott ösztöndíjas lányommal most tavasszal Párizs templomait járva.
Párizs a gótika szülőhelye. Ismert, hogy nem vad germán törzsek hozták ezt a struktúrát, hanem az isteni fényesség metaforáját, a hatalmas festett üvegablakokon beáramló fénnyel megalkotó Suger apát a 12. században. A lepusztult külvárosban álló hatalmas Saint-Denis katedrális Párizs vértanú püspökének nyughelye. A főhajó üvegablakain dől a délelőtti fény, megvilágítja a Merovingektől XVI. Lajosig ide temetkező királyok üres szarkofágjait, a csontokat „ismerős forradalmárok” már szétválaszthatatlanul összedobálták. Itt kevés a turista, a Krisztus világosságát szimbolizáló hatalmas rózsaablakok és a csend segítenek bennünket pár meghitt pillanathoz…
Notre-Dame de Victoire a Vendôme tér mellett a város belsejében a legkisebb bazilika, amit láttam. Stílusában elég zavaros, utoljára empire jellegű átalakítás történt. Tömve van imádkozó színes bőrű testvéreinkkel,  a Szűzanyához és az ereklyéhez mindenki hatalmas  fehér rózsát hoz, az újonnan érkezők a már teli vázákba préselik a virágot. A falakon kb. 10 000 ex voto (fogadalmi) tábla és  Lisieux-i  Szent Teréz fotói biztatnak mindnyájunkat a „kis úton” eltöltött életre.
Montmarte-on a vértanúk dombjának tetején áll a híres Basilique du Sacré-Cœur, melyet a Kommün bűneiért vezeklésül és a francia porosz háborúban elesett 50 000 katona emlékének építették. A lefotózni kívánt művészek a környékről már rég elmenekültek a borzasztó turistainvázió elől. A közel 100 éves görög kereszt alaprajzú, „Habcsóknak” is nevezett hatalmas templom belseje így is ad egy csepp pihenést a testnek és léleknek.
Mellette álló a Saint Pierre de Montmartre 1133-ban épült. Páratlan élmény a boltozat által széttolt, ősi oszlopok látványa, az ott lévő zongorán az Egy kiállítás képeit hangosan püffölő önjelölt ázsiai fiatalember sem tudta elvenni kedvünket a helytől.
A Saint Chapel - Királyi pompa, építőművészeti csoda, olyan, mint egy modern architektúra, az ablakok majdnem embermagasságig leérnek, ömlik a fény - Lumi Christi. Az ablakokon több mint ezer kép, a teljes üdvtörténet képi ábrázolása. Nem amolyan  biblia pauperum volt itt a szándék, mint inkább egy teljes teológiai program képi jelenléte, hiszen 15 m magasan senki nem tudta követni a képeket, olyan ez, mint a tornyok díszítései a magasban lévő, sokszor nem jól kivehető szobrokkal. A kápolna szélességét a bejárat felett elhelyezett János apokalipszisét ábrázoló mérműves (kőrácsos) rózsaablak adja. A mi IV. Bélánk kortársa, Szent Lajos király szinte egy nagy ereklyetartónak építette a Bizánctól megvásárolt Krisztus töviskoronája és más jeruzsálemi ereklyék számára.
Notre-Dame de Paris tekintélyes tömegével uralja a Cité-sziget látképét. Tágas belső tereiben hullámozva áramlanak a csodálatos orgona hangjai az oszlopok, a csúcsívek és a magasba szökő ablakok között. Talán sehol sem szól így egy templomi hangszer. Szombat este a varázslattól áthatva ült a közönség, és nem akarta elfogadni az orgonakoncert végét. De jó volt itt ráérősen ülni, hamarosan csodálatos zenés áhítat kezdődött, együtt imádkozhattunk a Szűzanyához többi keresztény testvérünkkel: Je vous salue, Marie, pleine de grâce…
L'Église Saint-Séverin bár a Quartier latin területén van, azért elég csendes, bensőséges hangulatú templom. Nagy hatást tettek ránk szokatlan, csavart pálmafát utánzó oszlopai és gótikus vízköpőinek jellegzetes rémalakjai.
 Csavargóknak járó meglepetés volt, a Luxemburg-kert közelében megtalálnunk a külföldi missziók székhelyét Missions Etrangčres de Paris és az életüket adó indokínai mártírok altemplomát, ahol méltó múzeumi bemutató készült, hogy emlékezzünk a számunkra ismeretlen, a hitért a halált is vállaló embertársainkra.
A régi zöldségpiac mellett álló L'église Saint-Eustache, vagy az invalidusok temploma, Saint Louis des Invalides… Sorolhatnánk Párizs templomait sokáig, a nagyváros tele van szebbnél szebb templomokkal, és tele van élettel. Az arányos ornamentikájú kőpalotákkal szegélyezett párizsi sugárutak, terek és boulevard-ok tele látványossággal, múzeumokkal, az utcán bábeli tömegben hömpölyögnek az emberek, szépségre, kalandra, új szellemi élményre éhesen. De szomjunkat oltani Párizs templomai is mindnyájunk előtt nyitva állnak, bennünket ott mindig várnak!

Dr. Nagy Gyula

 

BEMUTATKOZÁS | ÜGYINTÉZÉS | HITOKTATÁSHIRDETÉSEK
Imádunk téged Krisztus és áldunk téged, mert Szent Kereszted által megváltottad a világot! SZENT KERESZT PLÉBÁNIA